Boeken toe voor bibliotheek Grimbergen

07 Juli 2019

Boeken toe voor bibliotheek Grimbergen

In het beleidsplan lezen we dat het nieuwe bestuur in onze gemeente gaat inzetten op één centrale bibliotheek, een bibliotheek van de toekomst waar digitaal de norm gaat zijn. De huidige hoofdbibliotheek is in Strombeek-Bever gevestigd, in het gebouw van het Cultureel Centrum. Uiteraard erg mooi want cultuur en boeken zijn onlosmakend met elkaar verbonden. Dit plan houdt dan echter wel in dat de bib die momenteel gevestigd is in de Charleroyhoeve in Grimbergen-centrum, zal verdwijnen.

De groene fractie vindt dit erg jammer want deze locatie wordt druk bezocht door inwoners van Grimbergen centrum en ook vooral door alle scholen die hier in het centrum gevestigd zijn. Met de klas naar de bib gaan, is een fijne manier om kinderen in contact te brengen met boeken. “De kinderen laten grasduinen tussen een groot aanbod boeken, waar ze dan zelf één of meerdere exemplaren van mogen lenen om dan thuis nieuwsgierig te ontdekken in welk verhaal ze belanden door dit boek te lezen, is een mooi onderdeel van het pedagogische project. Hoe gaan dergelijke bibliotheek bezoeken gepland worden in de toekomst? Het zal alleszins veel moeilijker worden om met deze kinderen op regelmatige basis deze uitstap te doen”, denkt gemeenteraadslid Linda De Prée.

 

De bib in Grimbergen wordt daarenboven ook druk bezocht door volwassenen: zo waren er de afgelopen jaren zo’n 36.000 uitleningen per jaar! Als de gemiddelde bezoeker 4 boeken mee neemt, staat dit equivalent met zo’n 9000 extra verplaatsingen naar Strombeek bij de sluiting van het filiaal in Grimbergen. Ook werd er best wat geïnvesteerd om deze locatie in te richten.

 

Daarnaast zullen ook inwoners van de Borgt, Beigem en Humbeek meer moeite moeten doen om aan een goed boek te geraken. Gelukkig worden de uitleendiensten voor scholen daar wel behouden, en hopen we dat dit ook voor Grimbergen centrum zal ingevoerd worden. Voor jongeren vanaf de middelbare school, volwassenen en ouderen, is er echter geen makkelijke oplossing. Een ritje met fiets, bus of auto naar Strombeek zal voor velen niet te vergelijken zijn met een ritje naar Grimbergen… 

 

Groen betreurt het dan ook zeer dat deze bibliotheek zijn deuren gaat sluiten.