Breng meer kleur en leven in uw tuin met de gratis bloemenzaadzakjes

29 Februari 2016

Breng meer kleur en leven in uw tuin met de gratis bloemenzaadzakjes

Inwoners van Grimbergen kunnen bij de milieudienst een gratis zakje met bloemenzaadjes afhalen. Bedoeling is dat ze die gebruiken in hun tuin om zo bijen, vlinders en andere diersoorten te helpen.   Grimbergen - Veel tuinen bestaan enkel uit een grasweide met daarrond een haag. Veel eigenaars willen hun tuin zo onderhoudsvriendelijk mogelijk hebben en zijn daarom zuinig met het aanplanten van bloemen en struiken. Hierdoor komen heel wat planten- en diersoorten echter steeds meer in de problemen.

 

De gemeentelijke groendienst van Grimbergen startte daarom vorig jaar met een proefproject waarbij op verschillende plaatsen gemeentelijk grasperken werden omgetoverd tot bloemenweides. Niet alleen is het mooi om te zien, maar het is ook nog eens onderhoudsvriendelijk. Want in tegenstelling tot gras moeten de bloemen niet gemaaid worden. Maar het allerbelangrijkste is dat de bijenpopulatie zo weer de nodige middelen krijgt om terug aan te groeien. Het proefproject was zo een succes dat het dit jaar verder uitgebreid wordt.

 

Heeft u een tuin? Dan kunt u ook de natuur een handje helpen. Haal gratis een bloemenzaadzakje af bij de gemeentelijke milieudienst (Gemeentehuis, Prinsenstraat 3).

 

Inwoners die vorig jaar al experimenteerden met de bloemenzaadjes, waren heel tevreden over het resultaat. Hun tuin oogt mooier en bijen, vlinders en andere diersoorten brachten meer leven in de tuin. Onze tuinen zij immers niet alleen belangrijk voor ons, maar ook voor de natuur.

 

De zakjes kwamen er met medewerking van de Provincie Vlaams-Brabant en het Regionaal Landschap Groene Corridor.

 

Marleen MERTENS

Burgemeester

 

Eddie BOELENS

Schepen van leefmilieu