Brussels Airport

20 Mei 2023

Brussels Airport

De luchthaven Brussel Nationaal te Zaventem is uiteraard een belangrijke bron voor economische activiteit, tewerkstelling en toerisme in ons land. Ze ligt echter niet alleen op minder dan 10 km van onze hoofdstad, ze ligt daarbij ook nog eens in zeer dichtbevolkt gebied.  Dit weerhoudt de luchthaven er niet van om jaarlijks tientallen miljoenen passagiers en honderd duizenden ton cargo te vervoeren (1). Elk jaar groeit dit aantal. 

Volgens Marc Goethals, cardioloog en inwoner van de Vlaamse Rand rond Brussel, is de gezondheidsschade en de milieu-impact van het vliegverkeer van Brussel Nationaal enorm. “Het geluid van de overvliegende toestellen leidt tot ernstige gezondheidsproblemen bij mensen die rond de luchthaven en onder drukke vliegroutes wonen, werken en naar school gaan. De Wereldgezondheidsorganisatie heeft bewezen dat vliegtuiglawaai leidt tot een grote toename van slapeloosheid, stress en depressie, bij zowel kinderen als volwassenen. Ook rapporteert de Wereldgezondheidsorganisatie een significante toename van bloeddrukproblemen, hartinfarcten en  hersentromboses.  Door de nachtvluchten lopen momenteel 215.000 omwonenden van Brussels Airport minstens 25% meer risico op hart- en vaatziekten.”

In juli 2023 moet de luchthaven een nieuwe omgevingsvergunning aanvragen. Waar men zou kunnen hopen/vermoeden dat de luchthaven in de toekomst rekening zou houden met de impact die zij creëert op milieu en gezondheid, is niets minder waar. Zij voorzien immers een aanzienlijke uitbreiding van hun activiteiten(2). 

Dit terwijl de luchthaven van Schiphol zonet heeft aangekondigd om te stoppen met nachtvluchten en privé-jets tegen 2025(3). Bij Brussels Airport is men duidelijk niet van plan om dit stichtende voorbeeld te volgen, wel integendeel. Men wrijft zich in de handen voor de extra ‘opportuniteiten’. 

Het verschil zit hem in het feit dat Schiphol eigendom is van de Nederlandse staat, die klaarblijkelijk wél rekening houdt met impact op milieu en gezondheid, terwijl Brussels Airport in privé-handen is. Handen die er duidelijk op gericht zijn om de bedrijfswinst te maximaliseren, zonder zich te bekommeren om de impact op milieu en/of gezondheid. 

Groen Grimbergen steunt daarom de campagne van Bond Beter Leefmilieu (BBL), die volgende speerpunten heeft: 

  • Voer een verbod op nachtvluchten in.
  • Plafonneer het totale aantal vliegbewegingen.
  • Voer een lage-emissiezone in de lucht in, zodat enkel nog geluidsarme en op termijn CO2-arme vliegtuigen kunnen opstijgen landen op de luchthaven.
  • Voer geluidsnormen en frequentienormen in, voor minder geluidshinder op de grond. 

Reeds duizenden mensen tekenden de petitie. Dit kan nog steeds via deze link: 

https://www.bondbeterleefmilieu.be/wij-liggen-er-wakker-van

Groen Grimbergen blijft ook pleiten voor een correcte verdeling van de vliegbewegingen om te vermijden dat de overlast geconcentreerd zou blijven of nog meer geconcentreerd zou worden boven bepaalde regio’s. In het verleden was de Noordrand immers al te vaak het slachtoffer van een sterke  concentratie van vooral de opstijgende vluchten.

Reeds in het verleden hebben we vanuit Groen Grimbergen verschillende initiatieven ondernomen vanuit de gemeenteraad om de luchthaven op te roepen om iets te doen aan haar impact op onze gemeente. We zullen dit uiteraard blijven doen 💪



Beeld ter illustratie: 66 vluchten tussen 23u en 5u59 de nacht van 9/5/23 op 10/5/23

 

(1) https://www.brusselsairport.be/en/pressroom/news/19-million-passengers-at-brussels-airport-in-2022

(2) Passagiers:

     2019: 26.400.000

     2032: 32.200.000

   Cargo:

     2019: 501.000 ton

     2032: 1.004.000 ton

(3) https://www.standaard.be/cnt/dmf20230404_95264294