De Grimbergse Wijde Wereld Weken tonen de mensen achter het vluchtelingendrama

21 September 2016

De Grimbergse Wijde Wereld Weken tonen de mensen achter het vluchtelingendrama

De komende Wijde Wereld Weken tonen de mensen achter het vluchtelingendrama. Dit jaar was de wereld zeer dichtbij. Duizenden overwegend Syriërs, Afghanen, Libiërs en Irakezen ontvluchtten de oorlog in hun land. Een oorlog waar ze zelf niet voor kiezen. Een oorlog waar zij slachtoffer van zijn door het verlies van hun normale leven, van huis en eigendom en vooral van vrede en veiligheid. De verhalen en trauma's die vluchtelingen meedragen zijn verschrikkelijk. Velen verloren vrienden en familie in een uitzichtloze oorlog waarvan de gewone mens het grootste slachtoffer is. Om hun leven en dat van hun kinderen te redden lieten ze alles achter. Ze riskeerden hun leven om in het onbekende België terecht te komen. Tussen

twee werelden.

Onder de passende titel "tussen twee werelden" bekijken we het vluchtelingenvraagstuk door een culturele en menselijke bril. We tonen de mens achter de vluchteling. Daarbij is het echt niet allemaal kommer en kwel. Kinderen die hier pas enkele maanden verblijven leren onze taal en krijgen Vlaamse vriendjes, ouders zoeken werk. Hun grootste wens is zo snel mogelijk weer een normaal leven te leiden. Hier bij ons, en wie weet in hun moederland als er eindelijk weer vrede komt.

Het volledige programma: www.ccstrombeek.be/wijdewereldweken2016

Kunst als bruggenbouwer en remedie tegen angst.

Met theater, muziek, fototentoonstellingen, kookworkshops, dans en een crea- wedstrijd voor de lagere scholen ontdekken we de komende weken een nieuwe wereld. Schepen voor Ontwikkelingssamenwerking Eddie Boelens (GROEN): "Kunst en cultuur brengen mensen dichter bij. Samen dansen, zingen en eten en zo mekaar beter leren kennen is de beste remedie tegen angst, onzekerheid en vertwijfeling die ook bij ons leeft door de op het eerst zicht eindeloze vluchtelingenstroom. Op zondag 16 oktober a.s. bieden we u daarbij in het CVO van Strombeek een blik achter de schermen van het onthaal voor vluchtelingen in Grimbergen".

We hopen je massaal te mogen verwelkomen op de vele schitterende activiteiten die we vanaf 24 september organiseren. Er is voor elk wat wils. Een aanrader is het concert van 1 oktober 2016 in het parochiaal centrum van Humbeek. Het wordt opgeluisterd door de Koninklijke Harmonie Sint Cecilia uit Humbeek samen met luitspeler Hussein Rassim die uit Bagdad moest vluchten en Otto Kint en Jan Van Moer, twee jonge jazzmuzikanten van bij ons.

Ga je mee op wereldreis? Voor alle overige activiteiten zie de speciale WWW-reispas en www.ccstrombeek.be/wijdewereldweken2016

Eddie Boelens - Schepen voor ontwikkelingssamenwerking en fair trade