De Kyotomobiel in Grimbergen.

30 Juni 2016

De Kyotomobiel in Grimbergen.

De opvallende Kyotomobiel van het klimaatproject 'Kyoto in de wijk', een samenwerking tussen verschillende gemeenten3Wplus

, en de provincie Vlaams-Brabant, strijkt deze zomer neer in Grimbergen. De Kyotomobiel is een makkelijk aanspreekbaar informatiepunt voor iedereen die vragen heeft over renoveren, energie besparen en duurzaam wonen. Alle inwoners van Grimbergen kunnen er gratis terecht voor advies. Bovendien kunnen ze hun woning voor slechts 40 euro onder de loep laten nemen tijdens een energieaudit, een analyse die aantoont waar er energie en dus ookgeld verloren gaat.

De Kyotomobiel houdt deze zomer halt in de volgende drie Grimbergse wijken:

- Van 11 juli tot en met 22 juli: Abtsdal (Koraalstraat);

- Van 25 juli tot en met 5 augustus: Gaston Devos en Verbrande Brug (Korporaal Tresignieplein);

- Van 8 augustus tot en met 29 augustus: Zonneveld (Beukendreef).

In een tweede cyclus (maart/april 2017) komt de Kyotomobiel ook naar volgende wijken:

- Dr. Carlierwijk

- Centrum Strombeek

- Achtbunderstraat en omgeving.

Eddie Boelens, Schepen van duurzaamheid (GROEN): " Minder energie gebruiken is goed voor het klimaat en voor je portemonnee! De Kyotomobiel helpt de gemeente om haar klimaatdoelstellingen te behalen. De gemeente heeft zich immers geëngageerd om tegen 2020 de CO2 -uitstoot op haar grondgebied met minstens 20% te verminderen. "

Om deze doelstelling te behalen, geeft de gemeente het goede voorbeeld. Zo zijn er de voorbije jaren op de gemeentelijke loods, de schietstand, en het Pierebad zonnepannelen geplaatst en wordt de nieuwbouw van 't Villegastje een bijna energieneutraal (BEN) gebouw. Door de aankoop van verschillende CNG-wagens verminderen we ook de CO 2 -uitstoot van het gemeentelijk wagenpark.

De Kyotomobiel is één van de middelen waarmee het gemeentebestuur haar inwoners informeert en tot actie aanzet in de strijd tegen de klimaatverandering. Een greep uit de andere activiteiten:

- Onze info-avond over investeren in zonnepannelen;

- Andere info- avonden over diverse thema's van duurzaam bouwen;

- Aanbieden van gratis duurzaam bouwadvies door het steunpunt Duurzaam Bouwen;

- De lopende samenaankoop voor zoldervloer- en dakisolatie

Komende dinsdag 12 juli om 10u wordt de Kyotomobiel plechtig geopend in de Koraalstraat te Grimbergen door schepen van Leefmilieu Eddie Boelens. Vervolgens kan er bij een hapje en een drankje nagekaart worden over het project.

Marleen Mertens, Burgemeester.

Eddie Boelens, Schepen van leefmilieu en duurzaamheid.

Hartelijk welkom!

Voor Meer informatie:

Jessika Doms, beleidsmedewerker duurzaamheid. Tel: 022601333

Eddie Boelens, Schepen van duurzaamheid, 0470747424.