Donderdag 30 mei, de eerste Grimbergse veggiedag

29 Mei 2013

Donderdag 30 mei, de eerste Grimbergse veggiedag

Vanaf 30 mei organiseert het gemeentebestuur van Grimbergen elke laatste donderdag van de maand een veggiedag.  Grimbergen ondersteunt daarmee de "donderdag veggiedag-actie" van EVA, het Etisch Vegetarisch Initiatief. Onze gemeente voegt zich daarmee bij een groeiende groep van steden en gemeenten waaronder Gent, Hasselt, Mechelen, St-Niklaas en Oostende en grote buurman Brussel.

 

De 600 gemeentelijke maaltijden die dagelijks voor bejaarden, het OCMW en de gemeentescholen klaargemaakt worden zullen vanaf nu minstens eens per maand vegetarisch zijn. Grimbergse verenigingen en burgers worden opgeroepen aan dit initiatief deel te nemen. Zo kreeg het gemeentebestuur reeds de bevestiging dat het Beigemse "Beschut wonen vzw De Raster" het initiatief vervoegt.

 

Met deze veggiedag willen we aantonen dat ook vegetarische voeding gezond, veelzijdig en lekker kan zijn. De veggiedag is een ideaal moment om even stil te staan bij onze voedingsgewoontes en ons bewust te worden van het belang van een gevarieerde voeding. Via de schoolmaaltijden zullen ook onze kinderen leren dat "veggie" echt wel lekker en gezond is. Ook ons milieu vaart er wel bij. Vleesproductie vergt immers veel meer energie dan de productie van granen, peulvruchten en groenten.

 

Het veggie-initiatief kadert in het duurzaamheidsbeleid van onze gemeente dat ernaar streeft om de komende zes jaar de gemeentelijke ecologische voetafdruk aanzienlijk te verminderen. Zo willen we ook onze mobiliteit milieuvriendelijker maken, het gemeentelijk energiegebruik moet naar beneden en we kiezen voor meer hernieuwbare energie. Dat is goed voor het milieu en onze portemonnee.

 

Door het verduurzamen van het beleid wil het gemeentebestuur ook een voorbeeldfunctie vervullen naar de bevolking toe.

 Zie voor achtergrondinformatie ook: www.evavzw.be

Eddie Boelens

Schepen van leefmilieu, afvalbeleid, duurzaamheid, ontwikkelingssamenwerking en fair trade.