Grimbergen start met kleine GFT-bakjes en -zakjes

26 Februari 2016

Grimbergen start met kleine GFT-bakjes en -zakjes

Grimbergen start met kleine GFT-bakjes en -zakjes  GFT-bakjes en -zakjes van 15 liter vergemakkelijken het sorteren van groenten-  en fruitafval 

Vanaf 4 april zullen inwoners van Grimbergen kleine GFT-bakjes en ?zakjes kunnen gebruiken voor hun groenten-, fruit- en tuinafval.

 

Grimbergen ? Tot nu toe konden Grimbergenaren hun groenten-, fruit- en tuinafval enkel aanbieden in witte composteerbare zakken van 30 of 60 liter. Veel inwoners gebruiken die zakken echter niet omdat ze deze onpraktisch en weinig hygiënisch vinden. Vooral voor mensen die op een appartement wonen, is het niet evident om de zakken een hele week binnen te bewaren. Daarom stoppen veel mensen hun GFT-afval gewoon mee in de rode zak.

 

Voor het milieu is dit niet zo'n goede zaak en daarom wil de gemeente nu ook die mensen over de streep halen om hun GFT-afval toch apart aan te bieden. Inwoners zullen daarom vanaf 4 april op de twee containerparken aangepaste GFT-bakjes en -zakjes  van 15 liter kunnen kopen.

 

Schepen van leefmilieu en afvalbeleid Eddie Boelens: "We willen ook de Grimbergenaar die krap behuisd is de kans bieden zijn GFT te recycleren. Daardoor verminderen we het restafval. Dat is goed voor de natuur maar ook voor de portemonnee want de witte zak is veel goedkoper dan de zak voor het restafval. Voor wie in een klein huis of op een appartement woont is het apart aanbieden van het groenten-, fruit- en tuinafval (GFT), zeg maar de witte zak, een hele karwei. Stank en lekkende zakken zijn de belangrijkste reden waarom veel mensen dit afval gewoon in de rode zak gooien."

 

Daarom werd op zoek gegaan naar aangepaste GFT-bakjes die voorzien zijn van luchtcirculatie-openingen waardoor de inhoud kan uitdrogen en trager composteert. De bakjes van 15 liter die makkelijk een plaats vinden in de keuken zullen aan 2,50 euro per bakje aan de containerparken verkocht worden. De bijhorende zakjes kosten 1,50 euro voor een rol van 10 stuks.  Een eerste rol kan samen met de bakjes op het containerpark gekocht worden.

 

De volle zakjes kunnen net als de 30- en 60-literzakken voor GFT bij de huisvuilophaling van groenten-, fruit- en tuinafval buiten gezet worden.   


 

Marleen MERTENS

Burgemeester

 

Eddie BOELENS

Schepen van leefmilieu