Groen Grimbergen schenkt de Strombeekse sociale kruidenier een cheque van 500EUR op Strombeek feest.

04 Juni 2023

Na een hindernissen parcours van enkele jaren openden tientallen enthousiaste vrijwilligers in aanwezigheid van vertegenwoordigers van het gemeentebestuur op 31 maart in Strombeek een plaatselijke afdeling van de “sociale kruidenier”. Omdat deze winkel ook een ontmoetingsplaats wil zijn waar mensen die met moeite de eindjes aan mekaar kunnen knopen terecht kunnen voor een babbel en gezelschap kozen de initiatiefnemers voor de naam “winkel welkom”.

De Strombeekse sociale kruidenier kwam er na de volgehouden inzet van een aantal Grimbergenaren actief rond armoedebestrijding en het onthaal van vluchtelingen in de gemeente. Vooral Edwy de Valck van de onthaalgroep vluchtelingen en Joris Robberechts die Groen vertegenwoordigt in het Grimbergs “bijzonder comité sociaal beleid” verdienen meer dan een pluim voor hun inzet.  Vanuit de overtuiging dat een Strombeekse antenne van de door het Centrum voor Algemeen Welzijn (CAW) uitgebate sociale kruidenier in Vilvoorde een grote meerwaarde zou betekenen voor een actief armoedebestrijdingsbeleid in de Grimbergse deelgemeente verzetten ze bergen werk om het doel te bereiken. 

Van zodra het CAW gewonnen was voor het Strombeeks initiatief begon de moeilijke zoektocht naar een lokaal voor de “winkel welkom”. Dankzij de inzet en steun van de parochie kon men aanvankelijk rekenen op een lokaal in een door de parochie gehuurd pand op het St Amandsplein. Na de opzegging van het huurcontract door de eigenaar ging de zoektocht verder en kwamen de initiatiefnemers uiteindelijk terecht in het huidige pand aan de Pastorijstraat. 

Van bij de aanvang kon het initiatief rekenen op de enthousiaste inzet van tientallen vrijwilligers uit heel Grimbergen. Zij maakten van het nieuwe pand een mooie winkel en ontmoetingsplaats, zij zorgen voor het aanleveren en het uitstallen van de producten. Zij zijn het ook die de klanten warm onthalen en zorgen dat ook de boekhouding correct verloopt. Zonder hun inzet zou de winkel niet bestaan. 

Nu de “winkel welkom” een vaste stek gevonden heeft kan die ook rekenen op de financiële steun vanuit de Raad voor Maatschappelijk werk van de gemeente voor de betaling van huur en energiekosten. 

Onder andere voor de aankoop van groenten, fruit  en voor allerlei werkingskosten rekent de sociale kruidenier echter op de solidariteit van iedereen die het initiatief een warm hart toe draagt. Het is een hele uitdaging om financieel de eindjes aan mekaar te knopen. 

Om al deze vrijwilligers en de “winkel welkom” een hart onder de riem te steken en de winkel wat financiële ademruimte te geven leverde Groen Grimbergen een extra inspanning. Alena Van den Bussche, Groen lid en vrijwilligster in de winkel: “Velen van onze mensen zetten zich actief in bij de onthaalgroep vluchtelingen, in het repair café en nu ook in de sociale kruideniers. Het is om hen en alle vrijwilligers een extra duw in de rug te geven dat we bij onze leden een collecte organiseerden om de winkel welkom een welkom cheque van 500 EUR te overhandigen. We weten dat dit geld meer dan welkom is en nuttig besteed zal worden. “

 

Eddie Boelens en Isabel Gaisbauer

Leden van de Groen fractie in de gemeenteraad

0470747424 (Eddie) en 0484544462 (Isabel)

Alena Van den Bussche

0478 727611