Hier begint de zee

06 Juli 2018

Hier begint de zee

Hier begint de zee

Grimbergen ondersteunt peukencampagne Intradura.

Heel veel mensen gooien afval in het riool terwijl dat eigenlijk verboden is. Rioolslikkers zijn er immers enkel om regenwater op te vangen en dat water gaat recht naar de waterlopen. Hierdoor wordt het water in onze rivieren en in de zee vervuild. Grimbergen wil hier samen met Intradura iets aan doen en plaatst een korte tekst aan verschillende rioolslikkers in de gemeente.


Grimbergen – Op 6 juni gaf schepen van leefmilieu Eddie Boelens het startschot voor een nieuw onderdeel van de peukencampagne van Intradura in de gemeente Grimbergen. Het rioolputje in de Hogesteenweg in het centrum van Grimbergen was de eerste plaats waar “Niets ingooien. Hier begint de zee.” gespoten werd. Met die tekst willen Intradura en de gemeente personen erop attent maken dat afval niet in het riool gegooid mag worden.

Eddie Boelens: “We stellen vast dat, zeker in de omgeving van restaurants en cafés, heel veel zaken in het rioolputje belanden. Vooral sigarettenpeuken. De peuken worden ook vaak uitgedrukt op straat of op het voetpad en belanden vervolgens door de wind of de regen in het riool. Riolen zijn er echter alleen maar om regenwater op te vangen en dat naar de rivieren af te leiden. Misschien zijn mensen zich daar nog te weinig bewust van. Daarom plaatsen wij nu gericht aan een aantal rioolputjes de tekst “Niets ingooien. Hier begint de zee”.”

De gemeente ondersteunt hiermee ook de campagne van Intradura “Peuk in de pocket”. Sigarettenpeuken zorgen voor heel wat milieuschade. Eén peuk kan tot 500 liter drinkwater vervuilen. Op de jaarmarkt in Grimbergen gaat Intradura pocketasbakjes uitdelen. Dat zijn kleine afsluitbare asbakjes die je in je broekzak kan steken.

De gemeente herinnert er ook aan dat ook hondenpoepzakjes niet in het riool gegooid mogen worden.