JA AAN HET VOETBAL! NEEN AAN DE STILSTAND!

27 December 2017

Beste voetbalsupporter,  Wij begrijpen dat u ontgoocheld bent over het wegvallen van de matchen van de Rode Duivels in ons land tijdens het EK 2020. Wij zijn dat ook, want het had anders gekund. Maar door enkel te focussen op het voetbal doen sommigen de waarheid geweld aan. Het Ghelamco-project op Parking C was trouwens vanaf het begin een aangekondigde mislukking. Dat Brussel in samenspraak met megalomane bouwheren eenzijdig de impasse op de immobiliteit en de dagdagelijkse economische schade van de stilstand op het tekenbord minimaliseert, valt niet te accepteren.

Spreken over een 'zogenaamde afgang' van het Eurostadionproject is dan ook fout. Dat er grenzen zijn aan megaprojecten en dat inspraak nog telt, is juist een opluchting voor de bewoners en voetballiefhebbers in de Noordrand die opkomen voor een leefbare omgeving. Duizenden mensen van Grimbergen, Wemmel, Meise en Vilvoorde hebben de maneuvers en leugens van bepaalde bouwheren doorzien en maakten een vuist tegen de foute voorstelling en invulling door deze bouwpromotoren. Ze verzetten zich niet tegen het voetbal, wel tegen de voorliggende plannen omwille van de mobiliteit, de luchtkwaliteit en de leefbaarheid in de regio.

 

Wij zijn ook voetballiefhebbers. Ook wij willen een nationaal voetbalstadion. Maar in een beschaafde wereld worden eerst de stadsgewestelijke railverbindingen gebouwd en wordt er ingezet op een duurzame mobiliteit. In Dortmund staat het grootste stadion van Duitsland (Westfalenstadion) met plaats voor 81.360 toeschouwers, maar het eerste wat men daar gebouwd en gerealiseerd heeft, was een metro- en treinstation. Zelfs in de Gentse Ghelamco-Arena (inderdaad) komt meer dan 60% van de toeschouwers met het openbaar vervoer of met pendelbussen. Ze kunnen ook niet anders. Idem dito bij andere grote stadions in Europa.

 

Het Ghelamco-project op Parking C is op dat vlak een miskleun. Het is geen voetbalverhaal maar een vastgoedproject overwegend afgestemd op koning auto vanuit een nu al overvolle Ring. Het nodige openbaar vervoer naar de site bevindt zich nog in de ontwerpfase, is budgettair niet ingekleurd en bovendien te mager. Het project staat haaks op het Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (GRUP: de Vlaamse overheid heeft niet zomaar een beperking voorzien van 50.000 m2 recreatie en maximum 20.000m2 kantoren op deze site).

Het 'wegvallen van de EK droom' en het afhaken van RSCA Anderlecht, biedt de kans om een serieus en doenbaar alternatief uit te werken voor Parking C dat rekening houdt met de omgeving en haar bewoners en conform is met de ruimtelijke ordening. Ondertussen blijkt nog maar eens dat de renovatie van het Koning Boudewijnstadion zeer realistisch oogt. Laat ons investeren in deze site met plaats voor verschillende sporten zoals voetbal, hockey, atletiek, ?

 

Sportieve groeten

Frans Devenyns

Voorzitter Groen Grimbergen