Kyotomobiel van start in Grimbergen

16 Juli 2016

Kyotomobiel van start in Grimbergen

De opvallende Kyotomobiel van het klimaatproject 'Kyoto in de wijk', een samenwerking tussen verschillende gemeenten, 3Wplus en de provincie Vlaams-Brabant, strijkt deze zomer neer in Grimbergen.    Grimbergen - De Kyotomobiel is een gemakkelijk aanspreekbaar informatiepunt voor iedereen die vragen heeft over renoveren, energie besparen en duurzaam wonen. Alle inwoners van Grimbergen kunnen er gratis terecht voor advies. Bovendien kunnen ze hun woning voor slechts 40 euro onder de loep laten nemen tijdens een energie-audit, een analyse die aantoont waar er energie en dus ook geld verloren gaat.

 De Kyotomobiel houdt deze zomer halt in de volgende drie Grimbergse wijken:

-        Van 11 juli tot en met 22 juli: Abtsdal (Koraalstraat)

-        Van 25 juli tot en met 5 augustus: Gaston Devos en Verbrande Brug (Korporaal Tresignieplein)

-        Van 8 augustus tot en met 19 augustus: Zonneveld (Beukendreef)

 

In een tweede cyclus volgend jaar komt de Kyotomobiel ook naar volgende wijken:

-        Dr. Carlierwijk

-        Centrum Strombeek-Bever

-        Achtbunderstraat en omgeving

 

Op dinsdag 12 juli werd de Kyotomobiel plechtig geopend  in de Koraalstraat door schepen Eddie Boelens.  Eddie Boelens, schepen van duurzaamheid: "Minder energie gebruiken is goed voor het klimaat en voor je portemonnee! De Kyotomobiel helpt de gemeente om haar klimaatdoelstellingen te behalen. De gemeente heeft zich immers geëngageerd om tegen 2020 de CO2-uitstoot op haar grondgebied met minstens 20% te verminderen."

Om deze doelstelling te behalen, geeft de gemeente het goede voorbeeld. Zo zijn er de voorbije jaren op de gemeentelijke loods, de schietstand, en het Pierebad zonnepanelen geplaatst en wordt de nieuwbouw van 't Villegastje een bijna energieneutraal (BEN) gebouw. Door de aankoop van verschillende CNG-wagens verminderen we ook de CO2-uitstoot van het gemeentelijk wagenpark.

 De Kyotomobiel is een van de middelen waarmee het gemeentebestuur haar inwoners informeert en tot actie aanzet in de strijd tegen de klimaatverandering.

 Een greep uit de andere activiteiten:

-        Een infoavond over investeren in zonnepanelen

-        Infoavonden over diverse thema's van duurzaam bouwen

-        Aanbieden van gratis duurzaam bouwadvies door het steunpunt Duurzaam Bouwen

-        De lopende samenaankoop voor zoldervloer- en dakisolatie

 

Marleen MERTENS : Burgemeester

Eddie BOELENS : Schepen van leefmilieu en duurzaamheid