Nieuwe Grimbergse coalitie en de rol van CD&V

30 Mei 2022

Nieuwe Grimbergse coalitie en de rol van CD&V

Op donderdag 2 juni ligt op de gemeenteraad van Grimbergen een motie van wantrouwen ter stemming tegen de huidige meerderheid van Open VLD, N-VA en Vernieuwing. CD&V diende deze motie mee in en wil zo Open VLD vervangen in een nieuwe coalitie. Een gewoon geval van gemeentepolitiek? Volgens Groen Grimbergen en vele verbolgen Grimbergenaren niet.

Dirk Bauweleers, voorzitter Groen (rechts op de foto): “Door het nieuwe gemeentedecreet wordt in deze samenstelling Bart Laeremans van Vernieuwing burgemeester. Dit zou de eerste burgemeester van extreem rechtse signatuur zijn in Vlaanderen, een nieuw politiek feit, waarmee Grimbergen niet wil verbonden worden. Hoewel de partij Vernieuwing en Bart Laeremans de formele banden met Vlaams Belang heeft gebroken, blijft het Vlaams Belang de beweging achter deze partij. Het feit dat Vlaams Belang nooit opkomt in Grimbergen bij lokale verkiezingen, maar provinciaal met broer Jan Laeremans wel sterke uitslagen behaalt is een van de bewijzen. We verwijzen verder graag naar het artikel van Walter Pauli in Knack online*, die de strategie achter heel dit opzet uitlegt.”

Eddie Boelens, fractieleider Groen (links op de foto): “De CD&V heeft een verpletterende verantwoordelijkheid in deze wending. Wat een beslissing lijkt van enkele lokale raadsleden, niet doorgesproken met de achterban, is in werkelijkheid een grote stap voor een nationale partij in moeilijkheden. Waar in 2018 Gwendoline Rutten als voorzitster van Open VLD de lokale afdeling nog openlijk veroordeeld heeft voor de deelname aan een coalitie met extreem rechts, komt er van CD&V nationaal tot op heden geen signaal van afkeuring. De open brief in bijlage is dan ook een oproep aan alle leden van CD&V om dat alsnog te doen.“

Lees hier de open brief naar CD&V

 

Dirk Bauweleers

Voorzitter Groen  

0477380805 

Eddie Boelens

Fractieleider Groen

0470747424

 

 * Link artikel Knack online dd. 25/O5/2022: Bart Laeremans burgemeester in Grimbergen: benoeming ex-Vlaams Belanger is uitstekend nieuws voor Vlaams Belang (knack.be)