Voer een afvalbeleid dat goed is voor het milieu en denk aan mensen met een lege portemonnee

17 Mei 2021

Voer een afvalbeleid dat goed is voor het milieu en denk aan mensen met een lege portemonnee

Goed nieuws: bij de overstap naar de ‘nieuwe’ rode zakken (die deels uit gerecycleerd plastic bestaan) kan je vanaf 1 juli 2021 op afspraak ALLE ongebruikte oude rode zakken – ook al zijn het er maar één of twee – omruilen voor nieuwe. Je kan daarvoor terecht aan de gemeentelijke loods, op het gemeentehuis of aan het sociaal huis in de Strombeekse Verbeytstraat. Vergeet geen moment te reserveren voor deze omruil: lees meer info op de website van Grimbergen.  

Groen is erg blij met deze beslissing. Tot voor kort werd gecommuniceerd dat enkel volledige, ongeopende rollen rode vuilniszakken konden worden omgeruild. Gelukkig hoeft de burger dus niet 2 maal te betalen. Echter; wat gebeurt er met al die ingeruilde rode zakken? Een korte overgangsperiode blijft erg jammer, indien deze allemaal in de vuilbak zouden belanden... 

Maar wij vragen het gemeentebestuur vooral om andere accenten te leggen en de afvalberg in het algemeen te helpen verkleinen.

  • Leg met eenvoudige boodschappen en tekeningen uit dat afval voorkomen nog steeds het goedkoopst is. Uit onderzoek van de restafvalzak bij Intradura blijkt dat slechts 16% van de zaken in de restafvalzak, ook werkelijk restafval is (zie tekening bovenaan). Een groot deel is GFT (wat in een andere, goedkopere zak kan of beter nog: composteren in de tuin of een compostvat), en andere recycleerbare materialen. 
  • Verspreid met simpele tekeningen de boodschap dat recycleren goed is voor je portemonnee. Zo gooien hopelijk meer mensen blikjes, drankkarton en plastics in de goedkopere blauwe zak. Wist je dat sinds kort onder andere in Grimbergen veel meer verpakkingsmaterialen in de blauwe PMD zak mogen? Bekijk hier in een duidelijk overzicht wat er allemaal bij het PMD mag én gerecycleerd kan worden. 
  • Drink kraantjewater. Het is even gezond, zoveel goedkoper dan de flessen die je koopt en je hebt geen plastic flessen en vervoer nodig want het stroomt gewoon uit de kraan. 
  • En die dure rode zak? Zorg ervoor dat mensen die het niet breed hebben zoals vroeger jaarlijks recht hebben op een gratis rol rode zakken van 60 liter. Zo voorkom je sluikstorten met huishoudelijk afval. 

Bron foto’s: Intradura.be