Zwarte dag voor werknemers Douwe Egberts in Grimbergen

18 September 2016

Zwarte dag voor werknemers Douwe Egberts in Grimbergen

De aankondiging van Jacobs-Douwe Egberts om z'n fabriek in Grimbergen te sluiten, sloeg iedereen met verstomming. 274 jobs zijn bedreigd. In Grimbergen maken ze koffiefilters, pads en capsules. Volgens de directie zou de fabriek te duur zijn en stagneren de volumes in Europa.  Groen Grimbergen is solidair met de getroffen werknemers en hun familie. Dit is alweer een zwarte dag voor de gewone mensen die het beste van zichzelf geven. Nochtans hebben de werknemers de afgelopen jaren zware inspanningen geleverd om de productiekosten te verlagen.

Het bedrijf maakte donderdag 15.09.16 de intentie bekend om de site te sluiten. De productie in Grimbergen zou stopgezet worden in januari 2017. Tegen dan zou het volledige productportfolio overgebracht zijn naar andere sites binnen het toeleveringsnetwerk, klinkt het. 'Deze beslissing past in het kader van de strategie van het bedrijf om zijn productie- en distributiecapaciteiten te optimaliseren', staat er in een persbericht. 'Het bedrijf wil een netwerk dat meer aangepast is aan de veranderende noden van de klanten.' Door de beslissing om de koffieproductie in Grimbergen volledig stop te zetten staan in totaal 274 van de 464 jobs op de tocht. Het gaat meer bepaald om alle 159 arbeidersjobs (waaronder 31 met een tijdelijke overeenkomst) en 115 van de 305 bediendenjobs. In Grimbergen zou nog een deel van de administratie overblijven waarin 190 bedienden aan de slag kunnen blijven. De koffieproductie zal naar andere sites worden overgebracht, maar volgens de vakbonden is het nog niet helemaal duidelijk naar waar.

'Sinds de oprichting in 1973 heeft de fabriek in Grimbergen een belangrijke rol gespeeld in de levering van koffie in West-Europa. Hoewel we het harde werk van onze Belgische medewerkers zeer waarderen en erkennen, geloven we dat dit een noodzakelijke stap is om onze toekomstige business in de regio te verstevigen', aldus Luc Volatier, global vice president bij Douwe Egberts. Als de sluiting effectief doorgaat, dan zal dat een significante impact hebben op het personeel van de site in Grimbergen. Douwe Egberts belooft alvast dat de betrokken medewerkers 'de meest efficiënte ondersteuning krijgen' in geval de sluiting bevestigd wordt.

Groen Grimbergen: 'de beslissing om de productie te stoppen in Grimbergen is gebaseerd op de logica van een internationaal bedrijf dat schaakt met winst en werk. Winstmaximalisatie is daarbij de voornaamste drijfveer. Arbeiders en bedienden zijn in dit mondiale schaakspel pionnen die naar believen gebruikt worden ?. Menselijkheid is daarbij niet altijd van tel'.

De bestuursploeg van Groen Grimbergen