Grimbergse Wijde Wereld Weken

10 September 2016

Grimbergse Wijde Wereld Weken

De Grimbergse Wijde Wereld Weken tonen de mensen achter het vluchtelingendrama. komendeweken

De krijgt de Grimbergse mondiale werking een boost met de derde editie van de Wijde Wereld Weken.

Dit jaar was die wereld zeer dichtbij. Duizenden overwegend Syriërs, Afghanen, Libiërs en Irakezen ontvluchtten de oorlog in hun land. Een oorlog waar ze zelf niet voor kiezen. Een oorlog waar zij slachtoffer van zijn door het verlies van hun normale leven, van huis en eigendom en vooral van vrede en veiligheid. De verhalen en trauma's die vluchtelingen  meedragen zijn verschrikkelijk. Velen verloren vrienden en familie in een uitzichtloze oorlog waarvan de gewone mens  het grootste slachtoffer is. Om hun leven en dat van hun kinderen te redden lieten ze alles achter. Ze riskeerden hun leven om in het onbekende België terecht te komen.

Tussen twee werelden.

Onder de passende titel "tussen twee werelden" bekijken we het vluchtelingenvraagstuk door een culturele en menselijke bril. We tonen de mens achter de vluchteling. Daarbij is het echt niet allemaal kommer en kwel. Kinderen die hier pas enkele maanden verblijven leren onze taal en krijgen Vlaamse vriendjes, ouders zoeken werk. Hun grootste wens is zo snel mogelijk weer een normaal leven te leiden. Hier, bij ons, en wie weet, in hun moederland als er eindelijk weer vrede komt.

Kunst als bruggenbouwer en remedie tegen angst.

Met theater, muziek, fototentoonstellingen, kookworkshops, dans en een crea- wedstrijd voor de lagere scholen ontdekken we de komende weken  een nieuwe wereld. Schepen van Ontwikkelingssamenwerking Eddie Boelens (GROEN): "Kunst en cultuur brengen mensen dichter bij. Samen dansen, zingen en eten en zo mekaar beter leren kennen is de beste remedie tegen angst, onzekerheid en vertwijfeling die ook bij ons leeft door de op het eerst zicht eindeloze vluchtelingenstroom. Op zondag  16/10 bieden  we u daarbij  in het CVO van Strombeek een blik achter de schermen van het Grimbergse onthaal der vluchtelingen".

We hopen u  massaal te mogen verwelkomen op de vele schitterende activiteiten die we vanaf 24/9 organiseren. Er is voor elk wat wils. Hopelijk ben je er de 24ste om 20u30 alvast bij op ons gratis openingsfeest "de duizend en één nachten van cinemaximiliaan". Een gezellige avond met muziek en dans door artistieke nieuwkomers en een openingsreceptie waar je van Syrische hapjes kan genieten. Ook het concert van 1/10 in het parochiaal centrum van Humbeek is een echte aanrader. Het wordt  opgeluisterd door de Koninklijke harmonie Sint Cecilia uit Humbeek, luitspeler Hussein Rassim die uit Bagdad moest vluchten en Otto Kint en Jan Van Moer, twee jonge jazzmuzikanten van bij ons.

Voor alle overige activiteiten kan je de speciale WWW-reispas en de website van het CC van Strombeek raadplegen.

Ga je mee op wereldreis?

Eddie Boelens.

Schepen van ontwikkelingssamenwerking en fair trade.