Humbeeksesteenweg 525: Groen vraagt extra maatregelen alvorens het te laat is.

04 Maart 2024

Humbeeksesteenweg 525: Groen vraagt extra maatregelen alvorens het te laat is.

Vrijdag 9 februari 2024 vloog een auto op de Humbeeksesteenweg uit de bocht en ramde de tuin van de woning nr. 525, waarna hij tot stilstand kwam tegen de hoek van het huis.  Gelukkig nam hij geen fietser of voetganger mee.

Dit is niet de eerste keer. In het verleden maakten  Groen raadslid Marnix Snauwaert  en buurtbewoners  het gemeentebestuur meermaals attent op de gevaarlijke situatie. 

De bocht is scherp. Het is er toegelaten om 70 km/u te rijden, wat véél te snel is.  Er is GEEN voet-of fietspad. De zwakke weggebruiker is verplicht op de straat te lopen of te fietsen om het huis met nummer 525 te ontwijken. Drie klinkers symboliseren wat een voet- of fietspad zou moeten zijn. Er is geen aanduiding “fietsers op de rijbaan” of enig andere aanduiding om het gemotoriseerd verkeer attent te maken op deze gevaarlijke situatie. Een gelijkaardige ongeval deed zich vorig jaar voor ter hoogte van huisnummer 526.

Wij vragen ons af wanneer de voetgangers en fietsers de plaats gaan krijgen die hen toekomt. Verkeerstechnisch zijn er alleszins mogelijkheden. 

Voetgangers en fietsers die de straat opmoeten zouden minstens rugdekking moeten krijgen. Aanpassingen aan de inrichting van het wegdek en cameracontrole zouden automobilsten tot een lokale 30km/uur moeten dwingen.

Spijtig genoeg wordt een gevaarlijke situatie vaak pas aangepakt nadat er een slachtoffer gevallen is.  Groen vraagt snel initiatief om dit te voorkomen.