Het ene strand is het andere niet.

27 Augustus 2023

Het ene strand is het andere niet.

Wat hebben midden augustus, wanneer het eindelijk een beetje zomert, een jachthaven, een vliegveld, een plein in het centrum van Brussel en stranden in Zuid Europa met elkaar gemeen? En waarin verschillen ze van Strombeek?

Uit het nieuws van de afgelopen dagen : in Gent voerden de omwonenden van het Houtdok verkleed als piraten ludiek, maar gemeend protest tegen de komst van een jachthaven. Inwoners pikken het niet dat de ruimte rond het Hondsdok wordt omgebouwd tot een jachthaven ten behoeve van  welgestelde burgers die hun boot willen parkeren. In Deurne blokte de politie een protestactie af die tot doel had de luchthaven kort af te sluiten uit protest tegen de luchthaven zelf. Zoals bekend wil de Vlaamse regering  de luchthaven van Deurne met miljoenen subsidies kost wat kost open houden terwijl alle expertrapporten aantonen dat die luchthaven nooit rendabel zal en kàn worden. In praktijk wordt de luchthaven van Deurne vooral gebruikt door welstellende Vlamingen en buitenlanders die er opstijgen en landen met privé jets. In Brussel hernieuwen jongeren hun protest tegen de “verterrassing” van het Sint Catherinaplein. Het is een oud zeer in het centrum van Brussel dat de terrassen van restaurants en café’s er steeds groter worden en de jeugd er liever niet gezien wordt. Openbare ruimte moet geld opbrengen.   En in Griekenland, Italië en Mallorca waren er protesten van lokale bewoners tegen de privatisering van stranden. Stranden worden door lokale overheden in concessie gegeven aan privé bedrijven die er dure strandstoelen verhuren aan wie het kan betalen.

Er valt niet naast te kijken : in de vier gevallen gaat het om protest tegen het privatiseren of commercialiseren van openbare ruimte en om de eis om die openbare ruimte terug te geven aan de lokale bewoners of  de gemeenschap. Er is ook een sociale dimensie aan het protest. Alleen welstellende mensen hebben een boot te parkeren of nemen al eens een vlucht met een privé jet of betalen zonder verpinken 60 tot 12 euro per dag voor het huren van een ligbed op een strand.

Hoe anders is het dezer dagen in Strombeek!

Dankzij Strombeach is het Gemeenteplein in Strombeek gedurende twee weken een ontmoetingsplek voor Strombekenaren. Het succes van het strand maakt duidelijk hoe belangrijk het is voor de gemeenschap in Strombeek om voldoende openbare ruimte te hebben die voor iedereen toegankelijk is. Gratis. Niet iedereen heeft immers een grote tuin, niet iedereen kan naar zee, maar iedereen heeft wel nood aan ruimte en ontspanning.

Dirk Bauweleers
Voorzitter Groen Grimbergen