Kleurrijke Grimbergse bloemenweides: lust voor het oog, voor bijen en vlinders.

10 Juli 2015

Kleurrijke Grimbergse bloemenweides: lust voor het oog, voor bijen en vlinders.

Kleurrijke Grimbergse bloemen- weides: Een lust voor het oog, voor bijen en vlinders Na een experiment aan de Charleroyhoeve in het vorig plantseizoen pakte de gemeente Grimbergen het bloemenweideproject dit jaar grootser aan. De groendienst selecteerde een aantal gemeentelijke groenperken die in het voorjaar ingezaaid werden met gemengd bloemenzaad.  

Het resultaat mag gezien worden. Ondanks een droog voorjaar zijn een aantal van de Grimbergse perken een lust voor het oog. Bezoekers aan het Pierebad, de Singel of het cultuurcentrum kunnen genieten van de kleurenpracht van wilde bloemen. Ook in de Daalstraat, de Noodbeekstraat en het Groot Molenveld genieten vlinders,  hommels en bijen van de heerlijke bloemenpracht.

 

Het inzaaien van gemeentelijke perken ging gepaard met een natuurtuinenproject  waarbij particulieren aangezet en begeleid werden  bij het verhogen van de  natuurwaarde van de eigen tuin. Eddie Boelens, Schepen van leefmilieu (Groen): "heel wat Grimbergenaars reageerden enthousiast op onze oproep. Ze deden inspanningen om in de eigen tuin, meer streekeigen bomen en struiken te planten. Ook de bloemenzaadmengeling die de gemeente gratis aanbood werd veel gebruikt met in een aantal gevallen prachtige resultaten tot gevolg.

 

De mooie resultaten zijn een motivatie om het bloemenproject in 2016 verder uit te breiden. Eddie Boelens: "deze bloemenweides zijn een streling voor het oog. Ze verhogen ook de biodiversiteit en zijn voor bijen, hommels en vlinders die het steeds moeilijker hebben in ons versteend Vlaanderen, een rijke voedselbron. De bloemenperken vragen ook minder onderhoud zodat ze het werk voor de Groendienst binnen de perken houden.  Als dat geen  win-win-win situatie is."

 

Eddie Boelens

Schepen van leefmilieu en duurzaamheid.

0470747424